Kæmpebjørneklo
Herlev Kommune bekæmper Kæmpebjørneklo overalt på kommunale arealer.
Herlev Kommune har vedtaget en Indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpebjørneklo 2020-2029. Indsatsplanen sigter efter, at alle Kæmpebjørneklo-planter er udryddet i Herlev Kommune senest i år 2029.
Private grundejere har i henhold til indsatsplanen pligt til at bekæmpe Kæmpebjørneklo på egen grund.
Indsatsplanen beskriver forskellige metoder til at bekæmpe planterne. Bekæmpelsen skal som minimum udføres
• Første gang inden 1. maj
• Anden gang inden 1. juli og
• Tredje gang inden 1. september
Du kan læse indsatsplanen her.
Invasive arter
Invasive arter er betegnelse for dyr og planter, som ikke naturligt har været hjemmehørende i den danske natur, men som er indført eller indslæbt og efterfølgende har etableret sig og bredt sig problematisk. Invasive arter er en trussel mod biologisk mangfoldighed, da de fortrænger naturlige og hjemmehørende arter. Nogle invasive arter har desuden vist sig ubehagelige for mennesker, bl.a. kæmpebjørneklo, som kan give forbrændinger ved berøring.
Invasive arter i Herlev er bl.a.: Kæmpebjørneklo, japansk pileurt, gyldenris, dræbersnegl, mink, m.fl.
Herlev Kommune bekæmper gyldenris og japansk pileurt i de fredede områder ved Smør- og Fedtmosen.
Du kan bidrage med at bekæmpe invasive arter på egen grund.
Giftige planter
Vild pastinak
Vild pastinak er en skærmplante, som typisk blomstrer i juni-august med gulgrønne blomster. Den kan blive næsten 2 meter høj. Plantens saft er giftig, og findes i alle plantens dele. Kommer huden i kontakt med saften, og efterfølgende udsættes for sollys, kan eksemlignende udslæt opstå, som minder om brandsår.
Vild pastinak er ikke længere på listen over invasive arter. Den stammer fra Sydeuropa, men har været kendt i den danske natur siden middelalderen, hvor den blev anvendt som lægeurt. Det er en yndet nektarplante for en lang række hjemmehørende insekter.
De senere år har budt på gunstigere vækstbetingelser for arten i Danmark. Som resultat spreder den sig mere, også i Herlev Kommune.
Vær opmærksom
Eftersom bekæmpelse af vild pastinak kræver en vedholdende, flerårig indsats, hvor ingen individer må sætte spiredygtige frø, er sandsynligheden for fuld bekæmpelse urealistisk. Herlev Kommune minimerer plantens forekomst langs befærdede stier i kommunens bynære grønne områder ved optrækning eller slåning af planten, inden den sætter frø.
Herlev Kommune opfordrer borgere til at være opmærksomme på planten ved færdsel i grønne områder uden for stierne. På samme måde som med brændenælder, skal vi lære at undgå at komme i kontakt med vild pastinak.
Er du så uheldig at komme i kontakt med plantegiften fra vild pastinak, så begynd behandling med det samme. Ifølge Miljøstyrelsen skal du skylle huden grundigt med vand og sæbe hurtigt efter berøringen.