Tandreguleringen følger Sundhedsstyrelsens kriterier, når det handler om, hvornår barnet/den unge tilbydes behandling med bøjle.
Se Sundhedsstyrelsens retningslinjer for tandregulering.
Tilbud om tandregulering
Udvælgelse til ortodontisk behandling foretages på baggrund af en biologisk risikovurdering. Vurderingen diagnosticerer for eventuelle tandstillingsfejl, der indebærer eksisterende eller fremadrettede risici for fysiske skader og/eller psykosociale belastninger. Udvælgelsen finder sted ved de almindelige regelmæssige undersøgelser og ved systematisk screening.
Når der er diagnosticeret tandstillingsfejl i form af betydelige afvigelser i tandbuerne eller kæbernes sammenbid, der ud fra en tandlægefaglig vurdering kræver behandling, afvejes vurderingen i forhold til det udtrykte behandlingsønske hos barnet og dettes forældre.
Ortodontisk undersøgelse sker i forbindelse med de regelmæssige undersøgelser hos barnets sædvanlige tandlæge
Ortodontisk undersøgelse er en integreret del af de almindelige regelmæssige undersøgelser i børne- og ungdomstandplejen. Formålet er at sikre en rettidig udvælgelse af børn, der bør behandles tidligt, dvs. før screening hos specialtandlæge. Behandlingen sker i tæt samarbejde mellem den tandlæge, der er ansvarlig for barnets alminelige tandpleje og specialtandlægen.
Ortodontisk screening hos specialtandlæge
Ud over de ortodontiske undersøgelser, der foretages i forbindelse med de almindelige regelmæssige undersøgelser, bør det sikres, at alle børn med moderate eller større tandstillingsfejl visiteres af specialtandlæge. Formålet er at sikre en ensartet og rettidig udvælgelse af de børn, der har behov for behandling. Det er ikke nødvendigt at lade børn, der enten ikke eller kun i mindre grad har afvigelser i tandstillingen, deltage i specialtandlægens screening. Er der ikke behov for screening, er det barnets sædvanlige tandlæge, der foretager og journalfører vurdering.
Ved ovenstående former for undersøgelser journalføres diagnoser og indikationsstilling efter gældende regler.
Der vil i forbindelse med visitering til ortodontisk behandling, være en gruppe af patienter, hvor det kan være vanskeligt at afgøre, hvorvidt der skal udføres behandling eller ej, (gråzoneintervallet).
For at sikre et ensartet tilbud er der i nogle tilfælde behov for, at patienten bliver set af to specialtandlæger, eller at patientmaterialet vises i ERFA gruppe, hvor specialtandlæger fra forskellige kommuner kigger og vurderer tandstillingen. Denne kalibreringsmulighed indgår som en del af den ortodontiske service i Herlev kommunale Tandpleje.
Hvorfor er informeret samtykke nødvendigt?
For de fleste er beslutningen om at gennemgå en tandretning en større beslutning. Et godt resultat af en tandreguleringsbehandling forudsætter, at der er et godt samarbejde mellem patient og hjem på den ene side, og tandklinikken på den anden side.
Behandlingen udføres i Herlev kommunale Tandpleje af et team bestående af specialtandlæger og klinikassistenter.
En tandregulering strækker sig over flere år. Det er derfor nødvendigt, at barnet får hjælp og støtte fra hjemmet til at gennemføre behandlingen. Det må påregnes, at barnet forsømmer skolen nogle timer ca. hver 6-8 uge.
Behandlingen deles sædvanligvis op i en aktiv behandling, hvor tænderne flyttes og en passiv periode, hvor tænderne fastholdes i den nye stilling for ikke at gå tilbage til udgangsstillingen.
For at opnå et vellykket resultat af behandlingen, er det nødvendigt:
- at barnet/den unge møder til de aftalte tider, så behandlingen ikke forlænges. Hvis barnet forhindres i at komme, ringes hurtigst muligt afbud, og en ny tid aftales.
- at barnet/den unge bruger og passer bøjlen som anvist
- at tandreguleringsklinikken får besked hurtigst muligt, hvis bøjlen går i stykker eller mistes.
- at tænderne børstes ekstra omhyggeligt på grund af øget risiko for huller i tænderne og tandkødsbetændelse.
- at piercingsmykker i læbe, tunge eller andre steder i mundhulen ikke må anvendes i den tid, tandreguleringen varer. Piercingsmykkerne kan medføre tandskader, og risikoen er især stor i forbindelse med tandbøjler.
- at forældrene orienterer om forhold (sygdom, bortrejse o.a.), der har betydning for behandlingen.
Det er vigtigt at disse anvisninger overholdes.
Hvis barnet/den unge er udeblevet i alt 3 gange, kan behandlingen afbrydes. Det samme gælder, hvis bøjlen ødelægges eller mistes flere gange på grund af manglende omhu, og hvis mundhygiejnen ikke er tilfredsstillende.
Afbrudt behandling genoptages ikke af Herlevs kommunale Tandpleje.
I forbindelse med behandlingen vil det være nødvendigt at tage røntgenbilleder til vurdering af rødder og placering af ikke frembrudte tænder.
I enkelte tilfælde kan der i forbindelse med behandlingen forekomme afkortning af tandrødderne eller kæbeledsbesvær. Tænder, der har været udsat for et slag, påvirkes nogle gange af tandreguleringsbehandlingen og må rodbehandles. Skulle det ske, vil reguleringstandlægen informere forældrene og derefter i hvert enkelt tilfælde tage stilling til fortsat behandling.
Endeligt skal det præciseres, at alle tænder flytter sig livet igennem. Tænder, der er blevet flyttet, har større risiko for at rykke tilbage. Behandlingen består derfor af to faser; en aktiv fase og en slutfase, hvor tænderne stabiliseres.
Slutbøjlerne anvendes for at stabilisere det opnåede resultat. Normalt vil der gives løs plade i 2-3 år efter afsluttet behandling, og fastlimede tråde, det ofte anbefales at bevare for resten af livet.
Jeres barn har ansvar for at kontrollere, at slutbøjlerne passer og anvendes som aftalt.
Såfremt slutbøjlerne ikke anvenders som aftalt, går i stykker, og I ikke henvender jer, vil tænderne flytte sig tilbage, og der vil i de tilfælde ikke blive tilbudt ny behandling.