🌿 Nu starter have-sæsonen! 🌿
Fra 1. april til 31. oktober afhentes haveaffald hver anden uge. Der er blevet lagt nye ruter ved årsskiftet og du vil kunne opleve at de gamle ruter stadig figurer i Affaldsportalen. Tømmekalenderen i selvbetjeningen viser dig den rigtige dag.
Tjek hvilken ugedag du får tømt
Vi anbefaler, at du komposterer haveaffald lokalt i din egen have. Hvis det ikke er muligt, kan Herlev Kommune afhente det og køre det til et anlæg, hvor det omdannes til kompost. Der må derfor ikke være urtepotter, dyrestrøelse, jord eller rødder i affaldet. Nedfaldsfrugt kan med fordel afleveres i madaffaldsbeholderen.
OBS: Invasive plantearter som pileurt, bjørneklo, gylderis, elmesyge træer mv. må IKKE komme i haveaffald, men skal afleveres i klare sække med knude på i rest efter sortering på genbrugsstationen. Hvis du kun har en lille mængde, kan du aflevere det i din restaffaldsbeholder i en pose med knude på. Dette for at undgå spredning af de invasive plantearter.
Når du sætter dit haveaffald frem til afhentning, skal du sørge for:
- Bundt dit haveaffald med natursnor (uden plastik).
- Placer ALT haveaffald langs vejen/skellet – renovationschaufføren går ikke ind på din grund.
- Undgå tunge beholdere (max 35 kg) – græs og blade kan nemt pakke sig i bunden.
- Ingen urtepotter, dyrestrøelse, rødder og jord i beholderne – fx fra opgravet græs.
- Sørg for, at affaldet let kan komme ud af beholderen – renovationschaufføren banker kun din beholder 3 gange.
- Sæt haveaffaldet frem inden kl. 7.00 på tømmedagen.
Læs mere om reglerne
Køb en ny haveaffaldsbeholder
Nyheder
Ny rapport viser, at 57% - 73% af vores restaffald kan sorteres i genanvendelige fraktioner.
Som en del af indsatsområde 1 i affaldsplanen er madaffald og restaffald i Herlev kommune blevet undersøgt.
Undersøgelsen viser, at kvaliteten af madaffald i madaffaldsbeholderne er rigtig god, fordi den er meget ren.
Undersøgelsen viser også, at der i restbeholderne er hhv. 39% madaffald fra etagebyggeri og 25% madaffald fra villaer. – Madrester fra køleskabet eller middagsbordet er rigtig gode ressourcer til biogas, og skal selvfølgelig sorteres som madaffald.
Undersøgelsen viser også, at sammenlignet med andre kommuner smider Herlev-borgere markant mere papir fra breve, udskrifter etc. ud som restaffald. Det skal selvfølgelig smides ud i papirbeholderen.
Du kan se lidt om undersøgelsen her i minirapporten.
Regulering af betaling for affaldsordningerne.
I december blev alle husstande opkrævet betaling for affaldshåndteringen for 2024 via bidragsbilletten i 2024.
Førhen blev reguleringerne for de tidligere år også opkrævet eller modregnet denne bidragsbillet/ejendomsskattebillet, men ny lovningen betyder, at tidligere reguleringer nu skal ske særskilt.
Derfor vil berørte husstande modtage en korrigeret ejendomsskattebillet for 2023 indenfor de kommende dage, som medfører opkrævning eller tilbagebetaling.
Reguleringerne dækker ændringer i de forrige år. Ændringer kan eksempelvis være, at husstanden er gået over til ugetømning af rest/mad-affald i stedet for 14. dagstømning. I dette eksempel vil husstanden få en opkrævning for takstforskellen for den periode, den nye ordning har været fungeret.
Tekstilaffald
Nu er det muligt at få afhentet tekstilaffald både hvis du bor i villa eller rækkehus og hvis du bor i etagebolig.
Tekstiler der ikke kan afleveres til genbrug, kan du samle i en klar sæk med knude på og aflevere til den dertilhørende ordning. Hvis du bor i etageejendom, kan du aflevere det i dertilhørende container på en containerplads nær dig. Hvis du bor i villa eller rækkehus kan du sætte den lukkede pose ud til storskrald. Posen må maks. veje 12 kg og tekstilerne skal være tørre.
Pjece om tekstilaffald
Tekstilaffald kan f.eks. være
- Plettet og hullet tøj
- Plettede duge
- Udtjente tæpper
- Iturevnet sengelinned og håndklæder
- Klude
Direkte genbrug af mursten
Herlev Kommune og Vestforbrænding kører i 2023 et forsøg med at indsamle brugte mursten til direkte genbrug.
Mursten kan genbruges og give sjæl til nye huse og ved renovering af gamle bygninger. Samtidig er det en gevinst for miljøet.
I forsøget opdeles den nuværende container ”Mursten og Tegl” i to selvstændige containere, der hedder ”Mursten” og ”Tegl”. I forsøgscontaineren til Mursten skal man sortere hele og halve mursten.
I forsøgsperioden går mursten indsamlet på tre genbrugsstationer til virksomheden Gamle Mursten. Gamle Mursten behandler murstenene med en særlig teknologi, hvor murstenene renses med vibrationer og uden brug af kemikalier eller vand. Dermed sker der ingen udledning af farlige stoffer.
De brugte mursten genbruges derefter i nye byggerier og renoveringer.