Miljøstyrelsen offentliggjorde i slutningen af januar 2023, det nye EU (CNOSSOS) støjkort 2022, som er en støjkortlægning Danmark er forpligtiget til at udarbejde, jævnfør EU’s støjdirektiv 2002/49.
Det er Miljøstyrelsen, der har udarbejdet det nye EU (CNOSSOS) støjkort 2022, som viser støj fra trafikken på større veje, større jernbaner, i større lufthavne samt i større byområder herunder støj fra store virksomheder.
Denne støjkortlægning foretages hvert femte år i alle EU-medlemslandene.
Se det nye EU (CNOSSOS) støjkort 2022 på Miljøstyrelsens hjemmeside
Ved af følge fremgangsmåden herunder, kan man se støjkortlægninger af trafikstøjen i Danmark og i/ved Herlev Kommune:
- Går til det nye EU (CNOSSOS) støjkort 2022 på Miljøstyrelsens hjemmeside
- Klikke på ”Støj Danmarkskortet” i højre kolonne
- Her kan du læse om den nye støjkortlægningsmetode CNOSSOS i pop-up-vinduet og så lukke vinduet
- Zoom ind på Herlev Kommune, så Herlev ses midt i skærmen med de omgivende kommuner rundt om
- Til venstre på skærmen trykkes på:
- ”Jernbanestøj fra 2022, EU – Jernbane, 4 m” og/eller
- ”Vejstøj fra 2022, EU – Veje, 4 m”
- Vil man se forrige støjkortlægning 2017 (Nord2000) trykkes på:
- ”Støjdata fra 2017” og
- ”Jernbanestøj fra 2017, Jernbaner i by, 4 m” og/eller
- ”Vejstøj fra 2017, Veje i by, 4 m”
- Ved skiftevis at trykke på støj 2022 og støj 2017 – kan man se forskellen de to støjkortlægningsmetoder CNOSSOS og Nord2000…
Tidligere var det de udpegede kommuner og myndigheder i Danmark, der selv udførte deres respektive støjkortlægninger pr. kommune, statsveje, jernbane etc. og fremsendte disse støjkortlægninger til Miljøstyrelse, der så sammensatte en samlet støjkortlægning på Miljøstyrelsens hjemmeside som ”Støjkortet” efter støjkortlægningsmetoden Nord2000.
Nu har Miljøstyrelsen selv stået for selve støjkortsberegninger via data som antal køretøjer, hastigheder, køretøjssammensætning, tidsrum, støjskærme, asfalt, vejgeometri etc. fra de respektive kommuner og myndigheder på baggrund af den nye fælleseuropæiske støjkortlægningsmetode CNOSSOS.
Hvor EU-medlemslandene før har kortlagt støj ud fra forskellige støjkortlægningsmetoder (Nord2000 i Danmark) har EU nu besluttet, at alle EU-lande skal anvende den samme metode (CNOSSOS) så støjniveauer bedre kan sammenlignes på tværs af landene i EU, hvilket giver god mening.
Den nye CNOSSOS støjkortlægningsmetodes beregningsresultater kan dog ikke sammenlignes med den i Danmark (Nord2000) anvendte støjkortlægningsmetodes beregningsresultater eller med Miljøstyrelsens vejledende danske støjgrænseværdier.
CNOSSOS støjkortlægningsmetoden er en simplere og overordnet set en mindre nøjagtig model end den støjkortlægningsmetode Nord2000, der anvendes i Danmark.
Dette betyder, at de beregnede støjniveauer (der ses som de farvede områder på kortudsnit) for trafik på veje og jernbaner beregnet med CNOSSOS støjkortlægningsmetoden typisk beregnes til at være lavere end de ville være med Nord2000 støjkortlægningsmetoden.
Sammenligner man de to støjkortlægningsmetoder kan der være en forskel i det beregnede støjniveau på helt op til 10 dB, hvilket er en stor forskel da en forskel på +/- 3 dB typisk er svarende til en fordobling/halvering af trafikmængden. Forskellen er størst langt fra støjkilden og de største forskelle ses, hvor støjen udbreder sig over kuperet terræn eller hvor støjen skærmes af huse eller støjskærme.
Dette ses tydeligst i den store forskel i udbredelsen af trafikstøj fra motorvejene på de to kortudsnit – der er meget mindre trafikstøj fra motorveje som Motorring 3, Hillerød motorvejen og Frederikssundsmotorvejen i/omkring Herlev på det nye EU (CNOSSOS) støjkort 2022 (kortudsnit til venstre), selv om trafikken reelt er øget siden 2017.
For at kunne sammenligne de foregående EU-støjkortlægninger i Danmark (Nord2000) med kommende EU-støjkortlægninger (CNOSSOS) for veje og jernbaner i Danmark, har Miljøstyrelsen valgt at udføre en ekstra støjkortlægning 2022 af trafikstøjen, hvor Danmarks normale og tidligere brugte støjkortlægningsmetode Nord2000 benyttes.
Miljøstyrelsen forventer således at kunne offentliggøre en støjkortlægning 2022 med støjkortlægningsmetode Nord2000 efter sommeren 2023. Så kan sammenlignes med de foregående EU-støjkortlægninger i Danmark (Nord2000).
Da den nye støjkortlægningsmetode CNOSSOS i princippet kun skal bruges i EU-sammenhæng (se tidligere), vil Miljøstyrelsen også forsat kortlægge trafikstøjen i Danmark med støjkortlægningsmetoden Nord2000.
De danske trafikmyndigheder skal fortsat bruge Nord2000 støjkortlægningsmetoden i forbindelse med planlægning af nye veje og opsætning af nye støjskærme i Danmark, og kommuner skal også fortsætte med at planlægge nye boligområder og deres indsats med støjbekæmpelse på baggrund af Nord2000 støjkortlægningsmetoden i kommende støjhandlingsplaner.
CNOSSOS støjkortlægningsmetoden skal kun anvendes ved de 5 årlige EU-støjkortlægninger.