Bliv pleje- eller støttefamilie

Vigtige overvejelser, hvis man vil være plejefamilie.

Det er vigtigt at gøre sig en række overvejelser, før man træffer beslutning om at indgå i et plejeforhold – enten som aflastnings- eller døgnplejefamilie:

  • Hvad det vil sige at have et plejebarn
  • Hvordan det påvirker familien, herunder familiens evt. egne børn, at få et plejebarn
  • Hvordan den øvrige familie, venner og naboer vil forholde sig
  • Hvor stor en opgave familien kan overkomme
  • Kan familien stå til rådighed 24 timer i døgnet
  • Er familien indstillet på ikke at holde ferie uden plejebarnet
  • Er familien parat til at ændre på vaner og ritualer
  • Hvordan vil familien tackle at være en ”offentlig” familie
  • Er familien parat til den længerevarende forpligtelse, der ofte er forbundet med at være plejefamilie
  • Hvad sker der, når plejebarnet fylder 18 år.


Som familie skal man være opmærksom på, at det at have et plejebarn involverer hele familien. En familie, der ønsker at være plejefamilie, skal derfor tale det igennem med egne børn og forberede dem så godt som muligt. Familiens børn skal blandt andet være indstillet på at få et nyt medlem i familien, og dette skal resten af familien samt netværket også forberede sig på.

Åbenhed i en plejefamilie er vigtigt. Som plejefamilie er det naturligt at trække på erfaringer med sine egne børn, men plejefamilien vil ofte erfare, at plejebarnet på mange måder reagerer anderledes, da det typisk har haft en anden opvækst.

Familien skal være klar over, at påtager den sig opgaven som plejefamilie, kan der være tale om en forpligtelse, der rækker langt frem i tiden og er forbundet med følelsesmæssigt engagement.

Samarbejdet med Herlev Kommune

Kommunerne organiserer samarbejdet og opgavefordelingen på anbringelsesområdet meget forskelligt. Her følger en kort redegørelse for arbejdsfordelingen i Herlev Kommune:

Børne- og ungerådgiver

I Herlev Kommune er det børne- og ungerådgivers opgave at føre det personrettede tilsyn med plejebarnet. Børne- og ungerådgiver holder børnesamtale med barnet umiddelbart efter indflytningen. Herefter vil barnet blive inddraget gennem samtaler, som minimum skal afholdes to gange årligt.

Børne- og ungerådgiver skal endvidere udarbejde en handleplan for plejebarnets anbringelse. Handleplanen skal der følges op på to gange årligt på baggrund af det personrettede tilsyn, herunder børnesamtalen. Endvidere skal børne- og ungerådgiver indhente oplysninger fra anbringelsestilbuddet, skolen og øvrige relevante indsatser.

Handleplanen skal beskrive målene for indsatsen, og det er plejefamiliens ansvar i samarbejde med familieplejekonsulenten at arbejde med at omsætte disse mål.

Familieplejekonsulent

Familieplejekonsulenten er plejefamiliens nærmeste professionelle samarbejdspartner. Familieplejekonsulenten skal sammen med plejefamilien omsætte handleplanens mål i barnets hverdagsliv. Til dette formål anvendes i Herlev Kommune en udviklingsplan, der skal kvalificere indsatsarbejdet.

Plejefamilien skal kende målene, da de er rammen om plejefamiliens opgave. Derfor har det årlige tilsyn også fokus på dette. 

Familieplejekonsulentens opgave er også at være kontakten mellem plejefamilie og kommune samt sikre, at plejefamilier får den nødvendige supervision og uddannelse i ansættelsesmæssige forhold forbundet med plejeforhold m.m.

Akutte problemer

Opstår der et akut problem udenfor Herlev Kommunes åbningstid, som har grundlæggende betydning for plejebarnet og plejefamilien – f.eks. at en forælder pludselig forlanger sit barn hjem, eller at plejebarnet hentes til samvær af en påvirket eller beruset forælder – så skal plejefamilien kontakte Vestegnens Politi på telefon 43 86 14 48. Vagthavende hos politiet sørger for, at plejefamilien kommer i kontakt med Rådighedsvagten.

Rådighedsvagten vil herefter kontakte plejefamilien. Rådighedsvagten er forpligtet til at handle i en given situation, såfremt det vurderes nødvendigt og er juridisk muligt.

Rådighedsvagten underretter Herlev Kommune førstkommende arbejdsdag.

Videoer om at være plejefamilie

Videoerne har fokus på de overvejelser man kan gøre sig som plejefamilie, hvilke forandringer der kan ske i familien og om at drage omsorg for et plejebarn.