Carl Ras arbejder i dag målrettet med FN’s Verdensmål Ansvarligt forbrug og produktion for at fremme den grønne omstilling og forblive en topprofessionel værktøjsspecialist, der kan inspirere kunder og samarbejdspartnere til en grønnere omstilling.
"Som en stor engrosvirksomhed og værktøjsspecialist er det vigtigt for os at opfylde vores etiske, sociale og miljømæssige ansvar til at gøre byggebranchen mere bæredygtig. Med bæredygtige initiativer ønsker vi at inspirere og påvirke vores kunder til at bygge mere bæredygtigt," fortæller Martine Sig Rasmussen, der er CSR-ansvarlig i Carl Ras og en del af virksomhedssporet i Udvalg for Grøn Strategi og Omstilling i Herlev kommune. Hun fortsætter:
"I dag indgår bæredygtighed ofte som en af kravene fra bygherrer til entreprenører og håndværkere i forbindelse med nybyggeri og renovering. Vi ser mere og mere, at bæredygtighed er en del af udbudsmaterialet i store byggeprojekter, og i mindre projekter stiller boligejerne flere spørgsmål til byggematerialerne. Det er en indikator for, at markedet går i den retning, og at efterspørgslen kun bliver større."
Involvering af medarbejderne i bæredygtighedsprocessen
For at inspirere kunderne til en grønnere omstilling har Carl Ras i første omgang arbejdet på at forankre bæredygtighed internt i kulturen, så det favner hele organisationen.
”Det er medarbejderne, der er tæt på virksomheden og kender kunderne og deres behov. Derfor giver det god mening for os at involvere dem i bæredygtighedsprocessen og bruge deres gode ideer, så de kan bidrage til at udvikle nye bæredygtige løsninger,” fortæller Martine Sig Rasmussen.
For at engagere medarbejderne i bæredygtighedsprocessen har Carl Ras udvalgt 18 CSR-ambassadører på tværs af organisationen, så hver butik har en ambassadør, der står for at implementere CSR initiativer, og som brænder for bæredygtighed. Som noget nyt har hver butik også fået en ambassadør for bæredygtigt byggeri, så kunderne kan få den rette vejledning inden for dette nye område. Dette gælder også i forretningen på Mileparken i Herlev.
Samarbejde om bæredygtige løsninger er afgørende
Samarbejde er nøgleordet for Carl Ras for at kunne lykkes med at skabe en reel adfærdsændring på bæredygtighedsfronten. Derfor samarbejder engrosvirksomheden både med kunder, leverandører og organisationer for at skabe bedre og mere bæredygtige løsninger.
Carl Ras har for eksempel etableret en værktøjsindsamling, hvor kunder og leverandører kan indlevere deres brugte værktøj og restvarer, så værktøjet kan blive genbrugt til glæde for andre.
Det indsamlede værktøj går til værksteder for udsatte i Danmark og til udviklingslande, hvor det bliver brugt til at etablere håndværkerskoler og lokalsamfund.
Carl Ras har senest indgået samarbejde med Repair Café Danmark – en kæde af caféer over hele landet, hvor frivillige reparerer borgernes ting gratis for at bevare værdien så lang tid som muligt.
”Værktøjsindsamlingen er et godt eksempel på, hvordan vi kan opnå mere, når vi samarbejder med andre. Vores samarbejder giver os mulighed for at gøre en forskel for andre og samtidig understøtte den cirkulære økonomi i samfundet,” fortæller Martine Sig Rasmussen.
Bæredygtighedsløsningerne skal integreres i lokalområdet
Carl Ras har indført en række bæredygtige tiltag i lokalbutikkerne, der skal gøre kunderne bevidste om deres ansvar som forbruger.
”Nu når vi har fået bæredygtighed integreret internt i virksomheden, er det vores mission som ringe i vandet at skabe en positiv indvirkning på lokalsamfundet og byggebranchen som helhed,” siger Martine Sig Rasmussen.
Med værktøjsindsamlingen ønsker de at skabe et lokalt engagement omkring deres 18 butikker. Håndværkerne er med til at hjælpe initiativer for medborgere og understøtte lokalt frivilligt arbejde i den gode sags tjeneste. For at fremme lokalt engagement har Carl Ras iværksat kampagnen ”Kloge hænder gør forskellen”, der sætter fokus på at skabe til gavn for lokalsamfundet.
Lige sådan har Carl Ras i de lokale butikker synliggjort grønne produkter og etableret et bærepose-koncept med livstidsgaranti, der sætter fokus på at minimere spild, genbruge og genanvende. Det har medført, at flere kunder i dag fravælger en bærepose, så forbruget af bæreposer er faldet markant.
"Vi tror på, at selv de små indsatser har en effekt og er med til at bevidstgøre vores kunder om deres forbrugsadfærd. En bevidstgørelse, som bliver taget med videre, og starter nye ringe,” siger Martine Sig Rasmussen.
Læs mere om Carl Ras og virksomhedens fokus på bæredygtighed