Voksende interesse for solceller

Publiceret 13-06-2024

Lavere priser på solcelleanlæg, CO2-beskatning og andre generelle rammebetingelser spiller ind, når virksomhederne overvejer, om de skal investere i egne solcelleanlæg. Det er svært at spå, men der bliver i stigende grad regnet i soltimer blandt de lokale virksomheder, viste et morgenmøde arrangeret af Herlev og Ballerup kommuner.

BibMedias direktør René Milholt kom og fortalte om virksomhedens erfaring med en investering på 780.000 kr. i et solcelleanlæg.

Det er et svært regnestykke. Hvor er energipriserne på vej hen? Hvad er nettilslutningsmulighederne? Hvornår giver min investering afkast? Der er mange spørgsmål at stille sig, når man som virksomhed overvejer at investere i et eget solcelleanlæg.

Der bliver regnet på businesscases og solskinstimer i de lokale virksomheder. Det er svært at spå, men at sætte sit eget solcelleanlæg på virksomhedens tag er blevet mere attraktivt, og interessen er støt stigende, viste et morgenmøde i Herlev Medborgerhus for nylig. Herlev og Ballerup kommuner havde i fællesskab indbudt lokale virksomheder. Formålet var at hjælpe virksomhederne med viden og bistå dem i deres overvejelser.

Flyttefirma bliver konkret

På mødet kunne man blandt andet høre om flyttefirmaet Bryde & Sønners overvejelser. Virksomheden har 20 biler og en elbil med solceller på taget.

Men de har også et stort tagareal på deres lager i Skovlunde. Under det tag opererer en 10 tons elektrisk kran og flere mindre elektriske kraner.

”Det ville give mening for os. For otte år siden fik vi lavet et tilbud på et solcelleanlæg, som vi sagde nej til. Men det går stærkt lige nu. Det er blevet mere attraktivt med kortere tilbagebetalingstider. Vi har fået et nyt tilbud, som vi regner på,” forklarede Jan Bryde de fremmødte.

Til mødet var en anden virksomhed, der allerede er sprunget ud i investeringen. BibMedia fra Herlev laver materialer til de danske biblioteker – indbinder bøger etc. En virksomhed med en omsætning på 280 mio. kr. årligt.

BibMedias direktør René Milholt forklarede, at de tog beslutningen i 2022 på baggrund af krigen i Ukraine og de deraf følgende stigende energipriser.

Virksomhedens produktion ligger i Odense. Her arbejder 40 medarbejdere, og her befinder sig masser af maskiner, der skal bruge strøm.

”Vi investerede i et anlæg til 780.000 kroner, der skulle kunne dække 50 pct. af vores forbrug,” forklarede René Milholt.

Det var så også eksemplet på, at det er svært at lave en skudsikker businesscase. Blandt andet faldt elprisen i Odense 22 pct. i perioden juli 2023 – april 2024 set i forhold til samme periode året før.

”Og så er der sådan noget med antallet af solskinstimer og hvornår vi producerer strøm. På nuværende tidspunkt lever investeringen ikke op til vores forventninger, men indførsel af ny CO2-afgift vil gøre businesscasen bedre,” sagde René Milholt.

Et andet aspekt er, at René Milholt håber og forventer, at virksomhedernes klimatiltag og bæredygtighed får en stigende betydning som parameter i fremtidens offentlige udbud.

Bæredygtighed tæller

Sidstnævnte kunne chefkonsulent i Herlev Kommune, Birgitte Steenstrup Berchtold, bekræfte.

Herlev Kommune har i 2024 indført en ny banebrydende bæredygtig indkøbsstrategi. Nu vægter bæredygtighed med 20 procent af vurderingen i forhold til aftaler med virksomheder, som kommunen køber varer og ydelser fra.

Birgitte Steenstrup Berchtold kunne endvidere fortælle om de planer, kommunen selv har for opsætning af solcelleanlæg på de kommunale bygninger.

Blandt andet er Herlev, Ballerup og 10 andre kommuner i regi af forsyningsselskabet HOFOR gået sammen om at undersøge fordelene ved at danne et fælles solcelleselskab.

Hvis du vil vide mere:

Herlev og elleve andre kommuner i samarbejde om solceller.

Månedens grønne casevirksomhed: BibMedia – solceller og omlægning af transport bidrager til at nå klimamål.