Månedens grønne casevirksomhed: Functional Future - vil skabe mere gennemsigtighed i fødevarebranchen

Publiceret 21-11-2023

Functional Future udvikler og fremstiller kosttilskud med fokus på gode råvarer, gennemsigtighed og bæredygtighed.

Functional Future eller FuFu er en iværksættervirksomhed, som udvikler og fremstiller kosttilskud i form af økologiske og biodynamiske ingefærshots, bone broth og kollagen pulver.

FuFu holder til på Ellekær i Herlev og er stiftet i 2017 af barndomsvennerne Thomas Håkansson og Frederik Schröder - dengang under navnet ØkoLyst. Frederik fortæller, at målet med FuFu er, at fremstille sunde produkter af høj kvalitet hvor gode råvarer, gennemsigtighed og bæredygtighed er i fokus.

”Vi var frustrerede over de eksisterende produkter på markedet og ønskede at skabe nogle produkter af en højere kvalitet, som samtidig var nemmere at gennemskue for forbrugerne” fortæller Frederik.

De to barndomsvenner supplerer hinanden godt og bidrager til virksomheden med hver deres sæt af kompetencer. Thomas er uddannet biokemiker og har spillet ind med den tekniske viden omkring fremstillingsprocesser og kvalitetssikring. Frederik er uddannet tømrer/snedker og har bidraget med praktisk kunnen og erfaring med at drive egen virksomhed.

Sundhed og bæredygtighed går hånd i hånd

Både Frederik og Thomas har en stor passion for sundhed og derfor har det også været det sundhedsfaglige aspekt, der har været den helt store motivation for dem.

Desuden har bæredygtighed været en vigtig byggesten for de to iværksættere. ”Vi ville ikke kunne se os selv i øjnene, hvis vores virksomhed havde et negativt aftryk på miljøet”, lyder fra Frederik. Derfor har det fra starten været vigtigt at tænke bæredygtighed ind – både i forhold til valg af råvarer og emballage.

Emballagen er fremstillet af genanvendt glas eller papir, og alle råvarer er nøje udvalgt og er enten økologiske eller biodynamisk certificeret. Frederik forklarer, at de har valgt at bruge biodynamiske råvarer, fordi disse er underlagt strengere krav end økologiske. Det indebærer blandt andet krav til produktionsforhold, dyrevelfærd, biodiversitet og arbejdsforhold.

Fremstillingen af produkterne foregår på lokationen i Herlev, hvor der er fokus på en minimal forarbejdning af råvarerne, for at få så mange næringsstoffer ud af råvarerne som muligt.

Frederik fortæller, at de lige nu arbejder på at finde en måde at genanvende restprodukterne fra produktionen for at mindske spild. For eksempel har FuFu et samarbejde med et bornholmsk tefirma, Bornholmerhampen, som har brugt rester af ingefær, også kaldet pulpen, i deres teproduktion. Ifølge Frederik er potentialet for genanvendelse meget større, og de ønsker at finde flere måder til udnyttelse af restprodukterne.

Vil ud til et større marked

Da de to barndomsvenner startede virksomheden i 2017 var det under navnet ØkoLyst, men for nyligt er navnet skiftet til Functional Future. Frederik fortæller, at de ønsker at nå ud til et bredere marked og derfor har skiftet til et navn, som fungerer bedre internationalt. FuFu har også planer om, at udvide produktionen og ansætte flere medarbejdere. Sidstnævnte i samarbejde med Herlev Jobcenter.

Tilskud til grøn omstilling

Som start-up har FuFu mødt flere forskellige udfordringer, lige fra lavpraktiske ting som etiketter, der ikke kan sidde ordentligt fast, til økonomiske udfordringer i forbindelse med virksomhedsdrift.

En af de måder FuFu har fået hjælp til at udvikle deres forretning, er via Erhvervshus Hovedstaden. Her har de fået tilskud fra puljen SMV:Grøn til at udarbejde et CO2-regnskab for virksomheden. FuFu har også fået støtte fra Innovationsfonden via Innobooster-ordningen. Her har de samarbejdet med Teknologisk Institut om at optimere deres fremstillingsprocesser.


Læs mere om FuFu på deres hjemmeside.