Carsten Ohm Frederiksen griber skovlen og hjælper til med at plante hvidtjørnen bag biblioteket. Som ansvarlig for bæredygtighed i virksomheden Coffee by Storm er han vant til at komme i marken. Virksomheden gør nemlig en dyd ud af at have direkte kontakt med og besøge kaffeproducenter og bønder, der leverer kaffen til deres omkring 300 virksomhedskunder.
"Der, hvor vi kan gøre den store forskel, er i dyrkningen af kaffe. Der er stor forskel på CO2-udledningen. Vi går systematisk til værks og har 84 punkter, vi gennemgår, når vi ser på dyrkningen og vurderer fra punkt til punkt. For eksempel har vi nu en bønne, der har 7 kilo lavere CO2-udledning per kilo kaffe end den gennemsnitlige kaffe, man normalt køber. Det er en stor forskel," forklarer Carsten Ohm Frederiksen.
"Et andet fokusområde er energiforbruget og dermed CO2-udledningen fra de maskiner, vi indkøber og stiller op i virksomhederne. Der arbejder vi for at minimere energiforbruget," tilføjer han.
Et træ og ikke et trofæ
Coffee by Storm har omkring 300 kunder, de leverer kaffeløsninger til. Kunderne er primært i hovedstadsområdet. Virksomheden blev startet af barista-verdensmesteren Fritz Storm tilbage i 2013. Herlev Kommune valgte i år at hædre virksomheden med Grøn Erhvervspris for deres mål om at skabe en CO2-neutral kaffeløsning og deres målrettede arbejde med bæredygtighed i hele værdikæden.
"Vi er rigtig glade for at have fået denne pris. Vi er glade for at bo her i Herlev, hvor vi har haft adresse på Lyskær siden 2018. Herfra er der let adgang til hele Københavnsområdet. Vi har et godt samarbejde med Herlev Kommune, og det er dejligt at få anerkendelse for det arbejde, vi gør. At nogen lægger mærke til en på den måde, gør, at man retter ryggen og bliver stolt," siger Carsten Ohm Frederiksen.
"Og så er vi glade for, at præmien er et træ og ikke et trofæ, man kan sætte på hylden. Et træ, man kan kigge på de næste mange år. Et træ er meget symbolsk for vores arbejde med den grønne agenda," tilføjer han.
Socialt fokus
Carsten Ohm Frederiksen understreger også, at Coffee by Storm arbejder med flere af FN’s verdensmål udover miljø og klima.
"Vi fokuserer også på de sociale aspekter, altså de forhold, som bønderne rundt om i verden arbejder under. Der er stor forskel på forholdene i Brasilien, Colombia, Peru og Afrika. Levevilkårene varierer meget. I Coffee by Storm har vi et program, hvor vi betaler penge tilbage til nogle lokale projekter," siger han.
Ugen efter træplantningen skal han til Brasilien for at se på et projekt, der handler om at etablere en internetcafé i en landsby tæt på kaffefarmen.
"Kaffen bliver jo ikke altid dyrket af små producenter. Her er det en farm med 70 ansatte. Hvis man vil kende deres forhold og gøre noget, der gavner dem, er man nødt til at tage ned og besøge dem. Nu skal vi se på etableringen af en internetcafé. Det bliver landsbyens forbindelse til omverdenen. Det betyder, at de kan få fjernundervisning og uddanne sig. Det giver også mulighed for telemedicin, så de kan få forbindelse til læger og sundhedsvæsen," forklarer Carsten Ohm Frederiksen.
Så er træet bag biblioteket – en hvidtjørn – ved at være på plads. Det har fået et lille skilt, hvor der står: "Træet er tildelt Coffee by Storm, vinderen af Herlev Kommunes Grønne Erhvervspris 2024."