Månedens grønne casevirksomhed: antOn's - vil gøre det attraktivt at spise mere klimavenligt

Publiceret 12-01-2024

Hos cateringfirmaet antOn's vil man styrke synligheden af de mere klimavenlige menuer.

antOn’s er et cateringfirma som tilbyder eventcatering til kunder i København og på Sjælland. antOn’s er etableret i Herlev i 2007 og holder til på Herlev Rådhus hvor de også står for frokostordningen. Dette er dog kun lidt endnu, for fra februar 2024 flytter antOn’s nemlig til Sortemosevej i det nordlige Herlev for at fokusere 100% på selskabscatering.

antOn’s er stiftet af Anton Emil Nielsen, der er udlært slagter og kok, og blandt andet har flere ansættelser som kok på forskellige Michelin-restauranter bag sig.

December måned er den travleste måned på hele året for Anton og hans seks ansatte. Over 3000 kuverter skal i år kokkereres til både julefrokoster og nytår. Størstedelen af de retter, der kokkereres hos antOn’s indeholder kød, men for Anton er det vigtigt at tilbyde mere klimavenlige alternativer og de seneste par år har Anton oplevet en ændring i kundernes præferencer:

”Efterspørgslen på vegetariske og veganske retter er støt stigende. Vi ligger nu på cirka 15% af ordrerne her. Det er 5% mere end sidste år og det skal ses i lyset af, at vi sælger festmad hvor klima og miljø ofte ikke fylder lige den dag”, lyder det fra Anton Emil Nielsen.

Kunderne bliver mere klimabevidste og ifølge Anton, er det især Københavnerne der efterspørger alternativer til kødretter:

”Jo tættere på København, jo mere vegetarisk. Det kan nærmest måles pr. km. ud fra byen. Dog er det ikke så opdelt mere som det har været, og forstæderne er også med på den”, fortæller Anton Emil Nielsen.

Den stigende efterspørgsel på vegetariske retter glæder Anton, men det stiller også højere krav til arbejdet i køkkenet. For eksempel er det sjældent, der et helt selskab der bestiller vegetar. Det er som regel et par kuverter i den samlede bestilling. Det betyder, at der skal være gang i to produktioner på samme tid:

”Det kræver mere logistik og flere timer i køkkenet”, lyder det fra Anton Emil Nielsen.

Ifølge Anton er det endnu ikke en god forretning at tilbyde vegetariske og veganske retter, men han gør det alligevel, fordi han mener, det er den rigtige vej at gå. Derfor vil man hos antOn’s gerne prøve at få flere til at vælge de mere klimavenlige retter:

”Vi skal balancere imellem kundernes ønsker som er vores forretning og derfor er det op til os at tilbyde gode alternativer i topklasse, så det bliver attraktivt at vælge klimavenligt”, lyder det fra Anton Emil Nielsen.

For at få flere til at vælge de mere klimavenlige retter, vil antOn’s blandt andet skabe mere synlighed omkring tilbuddene:

”Vi vil udbyde vegetarmad til selskaber i højere og mere synlig grad, og på den måde udvikle os endnu mere, med menuer som vegetarer også vil byde deres ellers kødspisende gæster” fortæller Anton Emil Nielsen.

For at få inspiration til nye retter tager Anton ud at spise på forskellige restauranter, så meget som muligt. Her prøver han de forskellige veganske og vegetariske retter, han ikke kender på menukortet. Anton fortæller desuden, at der er masser af inspiration at hente på sociale medier, og ikke mindst er Antons egen mor en stor kilde til inspiration, da hun ifølge Anton er en nysgerrig deltidsvegetar.

Fokus på madspild er også en indsats hos antOn’s. Ifølge Anton Emil Nielsen er det sund fornuft for økonomien i køkkenet. Derfor har antOn’s også REFOOD mærket, som er en tillidsbaseret ordning, der viser at man arbejder med madspild. Hos antOn’s er der blandt andet fokus på ikke at producere for meget mad samt at sortere madaffald og olie/fedt.

Læs mere om antOn’s på deres hjemmeside.

I forbindelse med kampagnen Herlev Spiser Grønt, har antOn's delt to opskrifter på lækre vegetariske retter, som er nemme og billige at lave:

Se antOn's opskrift på panisse - kikærte fritter

Se antOn's opskrift på selleri i sprød panering