Specialdesignet kunstværk fra Herlev Billedskole pryder indgangen
I receptionen hos Eltel er noget af det første man møder, et flot og farverigt maleri, som fremhæver virksomhedens forretningsområder. Og det er faktisk et ganske særligt maleri. Det er nemlig specialdesignet og produceret af elever fra Herlev Billedskole. Maleriet har Eltel modtaget, i forbindelse med deres udpegning som vinder af Herlev Kommunes grønne erhvervspris 2023. Eltel modtog prisen på baggrund af deres bidrag til den grønne omstilling af samfundet samt virksomhedens arbejde med grøn omstilling i egen drift
”Vi er utroligt glade for og stolte over prisen og det flotte maleri. Særligt motiverne og farvevalget passer godt ind i Eltel som virksomhed og pryder vores bagvæg i receptionen”, lyder det fra COO hos Eltel, Jonas Vidar Kristiansen.
Eltel er leverandør af innovative løsninger af kritisk infrastruktur og arbejder blandt andet med etablering og drift af mobilkommunikation, fiberudrulning på tværs af Danmark, installation af el-ladestandere, opgradering af elforsynings-nettet, etablering af solcelleparker samt BESS anlæg og udskiftning af el-, vand- og varmemålere.
Eltel blev grundlagt i 2001 og er en international virksomhed med afdelinger i syv forskellige lande. Samlet set er der omkring 5.000 ansatte i koncernen. Eltel har haft adresse i Herlev siden 2015 og har 348 medarbejdere tilknyttet lokationen.
Arbejder med konkrete målsætninger og indsatser
Eltel har i 2022 tilsluttet sig Science-Based Target Initiative (SBTi). SBTi er et internationalt initiativ, der hjælper virksomheder med at sætte videnskabeligt baserede klimamål, som lever op til Parisaftalens målsætninger. Her har Eltel forpligtet sig til:
- at reducere deres CO2 udledning (scope 1) med mindst 42% inden 2030.
- at øge andelen af klimakompenseret el i det samlede elforbrug fra 31% til 100%.
- at sikre at 70% af indkøb sker hos leverandører der har tilsluttet sig til SBTi inden udgangen 2026.
Omlægning af bilflåden til eldrevne køretøjer
Målet for scope 1 fokuserer primært på at reducere udledninger fra Eltels bilflåde. Virksomheden har mange medarbejdere, herunder teknikere og installatører, der kører ud til opgaver. For at mindske bilflådens udledninger arbejder Eltel kontinuerligt på at konvertere benzin- og dieselbiler til elbiler.
COO, Jonas Vidar Kristiansen, understreger, at det er vigtigt at omstillingen sker i et forsvarligt tempo, der gavner klimaet, sikrer økonomien og sikrer at medarbejderne har mulighed for at udføre deres arbejdsopgaver uden større gener. For de større varevogne er der kun i dag begrænsede brugbare muligheder for bæredygtige alternativer, hvorimod de mindre varevogne er nemmere at udskifte til el.
Virksomheden undersøger løbende, hvor det er muligt at udskifte en stor bil med en mindre udgave, som har et lavere energiforbrug:
”Der er nogle af vores medarbejdere der har brug for at kunne stå op inde i varevognene og arbejde, hvor andre primært har brug for at kunne transportere forskelligt værktøj – i de tilfælde er vi gået ind og har udskiftet en stor bil med en mindre”, forklarer Jonas Vidar Kristiansen.
En anden indsats har været at have fokus på både medarbejdernes kørselsmønster samt vægten i varerummet med henblik på, hvordan bilernes udledning kan reduceres.
Indkøb af klimakompenseret el
Eltel er allerede kommet langt med indkøb af klimakompenseret el på deres lokationer rundt om i landet. Virksomheden forventer, at man i løbet af 2025 når målet om at alt forbrug på lokationerne, er klimakompenseret el produceret fra bæredygtige kilder. Tilgangen har været at indkøbe REC certifikater (Renewable Energy Certificates) svarende til den mængde strøm der forbruges.
Stiller krav til underleverandører
Eltel arbejder også målrettet med bæredygtighed i forsyningskæden. En vigtig del af indsatsen er at sikre, at de underleverandører, som Eltel indkøber produkter og services fra, også lever op til ambitiøse klimamål. Eltel har derfor undersøgt, hvilke af deres underleverandører, der bidrager mest til klimaaftrykket gennem de produkter, de leverer og brancher de opererer i. På baggrund af undersøgelsen vil Eltel indlede en dialog med de leverandører, der har det største klimaaftryk, for at opfordre dem til at tilslutte sig SBTi.
Jonas Vidar Kristiansen lægger ikke skjul på, at det er en kompleks opgave, da valg af leverandører også afhænger af faktorer som økonomi, tilgængelighed og leveringssikkerhed, men han understreger, at det er afgørende for virksomhedens langsigtede bæredygtighedsstrategi og forretningens samlede værdi:
”Vi oplever at flere og flere kunder vælger os til, på grund af vores fokus på bæredygtighed – det har altså også en vigtig forretningsmæssig værdi for vores virksomhed”, fortæller Jonas Vidar Kristiansen.
Start i det små
Hos Eltel ser man bæredygtighed som en del af virksomhedens DNA, og derfor har det været helt naturligt at arbejde fokuseret med bæredygtighed. Ifølge Jonas Vidar Kristiansen, er er godt råd til andre virksomheder, som gerne vil arbejde med bæredygtighed, at starte i det små:
”Vælg et område hvor I som virksomhed kan se en mulighed for at gøre en positiv forskel. Dernæst skaler ved at udbrede denne praksis eller find nye områder. Det at arbejde med bæredygtighed gavner ikke kun klimaet, men også konkurrenceevnen og ikke mindst medarbejderstoltheden”, lyder det fra Jonas Vidar Kristiansen.
Læs mere om Eltel på deres hjemmeside