Anders Brønnum-Schou tager imod i foyeren på Ellekær 10 i Herlev. Han er femte generation i spidsen for virksomheden Oluf Brønnum & Co.
Borgmesteren får en rundtur, der viser virksomhedens imponerende udvalg af udstyr til professionelle køkkener, som vidner om en virksomhed, der har formået at følge med tiden og udviklingen.
Oluf Brønnum & Co. er med en omsætning på omkring 500 mio. kr. et godt eksempel på den driftighed, der er i Herlevs erhvervskvarterer.
Den rådgivende konsulentvirksomhed IRIS Group gennemfører hvert år en analyse, der rangerer de danske kommuner på et samlet indeks over lokale erhvervspræstationer. I 2025 er Herlev placeret som nummer 6 ud af 94 kommuner. Herlev rykker dermed en enkelt plads frem sammenlignet med sidste år.
Herlevs høje placering skyldes primært et højt antal af vækstvirksomheder samt et højt og stigende antal private arbejdspladser pr. indbygger. Borgmester Marco Damgaard vil som ny borgmester gerne i dialog med det lokale erhvervsliv.
”Det er vigtigt, at vi kan tiltrække og fastholde bæredygtige virksomheder som Oluf Brønnum & Co. i vores by. Det skaber arbejdspladser, udvikling og vækst. Derfor vil jeg som borgmester arbejde hårdt for at sikre, at Herlev Kommune er en attraktiv by at drive virksomhed i,” siger Marco Damgaard.
Vejen til Herlev
Der er løbet en del vand i åen, siden Anders Brønnum-Schou tipoldefar i 1874 grundlagde sin specialforretning med køkkenudstyr, glas og porcelæn midt i København til glæde for det bedre borgerskab.
Det første store showroom, man træder ind i, ligner da også nærmest Illums Bolighus. Her er porcelæn og service i mange variationer, heriblandt Royal Copenhagen. Men kunderne er nu om dage erhvervskunder – restauranter, kantiner, storkøkkener på hospitaler osv.
Selvom Anders Brønnum-Schou overtog roret i 2016, er forrige generation – Oluf Brønnum-Schou – også til stede under borgmester Marco Damgaards besøg. Han var med til at lave udflytningen fra Holbergsgade i København til Herlev i 1983.
”Jeg kan huske, at en af min fars forretningsforbindelser mange år tidligere opfordrede ham til at flytte til Herlev,” fortæller Oluf Brønnum-Schou.
Sidste skud på stammen er en projektafdeling, hvor det seneste tiltag er et såkaldt Food Lab, hvor professionelle kokke udvikler og laver kurser for virksomhedens kunder.
Om undersøgelsen
Der findes en del analyser, der måler erhvervsaktivitet og klima. De vægter forskellige faktorer.
IRIS Groups analyse kan give et billede af den aktuelle tilstand på erhvervsområdet i forhold til erhvervsaktiviteten. Kommunerne sammenlignes på 20 udvalgte indikatorer inden for tre hovedområder:
- Arbejdspladser, indkomst og produktivitet.
- Iværksætteri og vækstvirksomheder.
- Eksport.
Indikatorerne er baseret på de senest tilgængelige data fra Danmarks Statistik (frem til 2023). Analysen fokuserer dermed udelukkende på objektive indikatorer modsat for eksempel Dansk Industris erhvervsklimamåling, som udover objektive indikatorer også er baseret på en spørgeskemaundersøgelse.
Generelt er det hovedstadskommunerne, der dominerer toppen af listen. Otte kommuner beliggende i Region Hovedstaden befinder sig i top 10.
- Ballerup
- Albertslund
- Gentofte
- København
- Tønder
- Herlev
- Hørsholm
- Gladsaxe
- Billund
- Rudersdal