Når champagnen er drukket, jordbærene for længst spist og den store fejring ved at blive færdiguddannet lærer eller pædagog er forbi, så venter den virkelige verden.
Det kan for nogen være en stor omvæltning, når bøgerne bliver til virkelighed og teori til praksis.
Derfor forsøger Herlev Kommune som noget særligt at understøtte nyuddannede lærere og pædagoger, når de starter deres arbejde i kommunen.
Et skræddersyet introforløb i løbet af det første år sørger for at klæde dimittenderne på med viden, netværk og en mentor.
Rundtur på kommunens skoler
Denne onsdag efter er dimittenderne samlet for fjerde og sidste gang i deres fælles introprogram.
I dag foregår det på Gammel Hjortespring Skole, der er Herlev Kommunes specialskole for børn, der har behov for et tilbud, der ikke kan rummes i den almene skole.
Møderne foregår altid på de forskellige skoler som kommunen har. Tidligere har de nyuddannede lærere og pædagoger besøgt Kildegårdskolen, Herlev Byskole og Lindehøjskolen.
Foran dem står i dag skoleleder Kenneth Winther fra Gammel Hjortespring Skole.
Han er i gang med at fortælle om hvilke elever Gammel Hjortespring Skole har, og hvordan de arbejder med dem i det daglige.
Der bliver lyttet intenst, taget noter, og der er ingen tvivl om, at det er gavnligt at komme rundt på de forskellige skoler og høre om, hvordan de arbejder lokalt, lyder det:
”Jeg bor ikke i Herlev Kommune, så det har været dejligt at komme hele vejen rundt og vide hvor de forskellige skoler er, og lære dem at kende. Jeg vidste for eksempel ikke så meget om Gammel Hjortespring Skole før i dag, så det har været gavnligt at lære skolen at kende,” lyder det fra Anne-Sofie Junie Pedersen, der til daglig arbejder på Kildegårdskolen Afd. Vest.
Også de faglige input og indspark har været gavnligt:
”Jeg synes det har været meget spændende at høre om, hvordan man gør det andre steder i kommunen. Forrige gang hørte vi om, hvordan de tackler børn, der har skoleværing på Lindehøjskolen. Det var fedt at få noget inspiration til nogle andre måder at arbejde på,” lyder det fra Stina Julie Engwald Beth fra Kildegårdskolen Afd. Øst
Hun tilføjer:
”Det er fedt at opleve, at der er nogle skoler, der i den samme kommune arbejder på så forskellige måder, og vi kan få mange af hinandens idéer og best practices med videre i vores arbejde,” siger Stina Julie Engwald Beth.
Den gode overgang fra studierne
Det fælles introduktionsprogram kører sideløbende med den lokale introduktion på de enkelte skoler.
Programmet forløber over fire temadage over et halvt år. Hver temadag har oplæg og drøftelse af relevante pædagogiske og didaktiske temaer.
Over et halvt år har eleverne lært om Nest-principper og Co-teaching, Klasserumsledelse, Ordblindhed, Underretninger, Læringsmiljø for alle og meget andet.
Derudover bliver får hver enkelt også tilknyttet en mentor ude på den skole, som de arbejder på.
De laver observationer og feedback af lærernes og pædagogernes praksis.
Tanken med programmet er at skabe plads til, at de nyuddannede lærere og pædagoger får den bedst mulige overgang fra studierne til den praktiske hverdag.
” Vi forsøger samlet set at understøtte den gode overgang ved at skabe tid og rum til at tale om det faglige, sociale og personlige fundament i mødet med praksis. For os er det vigtigt at tale om arbejdsglæde og faglighed på samme tid,” lyder det fra Anja Wolstrup, der sammen med Mette Sonne er kompetencekonsulenter i Herlev Kommune og dem, der står for at facilitere programmet.
Vigtigt med en ekstra indsats
At Herlev Kommune har et introduktionsprogram for nyuddannede lærere og pædagoger beror i en politisk beslutning, da man med budgetaftalen for 2023 afsatte to millioner kroner til programmet.
”Der er ingen tvivl om, at vores skoler har en virkelig høj prioritet her i kommunen, og hvis vi lykkes med at skabe den bedst mulige folkeskole, så kræver det at vi har engagerede og dygtige pædagoger og lærere. Derfor er det også vigtigt at vi gør en ekstra indsats for at skabe et godt arbejdsmiljø fagligt og socialt helt fra start af,” lyder det fra Lars Mann, der er formand for børne- og uddannelsesudvalget i Herlev Kommune.
Det næste introduktionsprogram starter op efter sommerferien, og programmet er udarbejdet i et samarbejde med Herlev Lærerforening, BUPL og skolernes ledelser.