Den første alternative sidste skoledag

Publiceret 18-05-2025

Sidste skoledag er en ganske særlig dag for niende klasserne. I år forsøgte Herlev Kommune sig for første gang med et nyt koncept under navnet Outro – en fælles festival for alle byens skoler på Klauzdal med musik og underholdning, vel at mærke uden alkohol.

Der var gjort noget ud af det på Klauzdal fredag eftermiddag. Klauzdal er Herlev Kommunes gård i Hjortespring for ungeaktiviteter.

Indenfor i salen er der lavet en bar med cocktails og det hele - alkoholfri. Det er også her, musikken skal spille. Udenfor kan de festklædte 9. klasser prøve kræfter med diverse aktiviteter. 

Tag tyren ved hornene
En gruppe står og overvejer, om de skal prøve rodeotyren. Rekorden på 39 sekunder indehaves af en pige med stor erfaring fra heste. De fleste ryger af inden for 20 sekunder.

Man kan for eksempel også prøve sumobrydning og spille fodbold med briller, der begrænser og forvrænger synet og andre sjove ting.

Maja Svenborg fra 9.x på Kildegårdskolen synes Outro-konceptet er godt.

”Jeg synes det er en meget god ide, at vi kan samles her på tværs af skolerne. Det er godt at Herlev har noget for sig selv,” siger Maja, der har siddet i elevrådet.

Sebastian fra 9.x på Lindehøjskolen har indtil videre dagens rekord på boksebolden. Han synes umiddelbart godt om Outro-konceptet.

”Det er en god ide, det er sjovt med de forskellige aktiviteter. Og det er godt med maden,” siger Sebastian og peger over på boden, hvor man kan få sig en ægte shawarma-rulle.

Han fastholder rekorden, selvom borgmester Marco Damgaard kommer forbi og giver boksebolden et sving. Han og politikerne fra Børne- og Uddannelsesudvalget er mødt op for at hilse på i starten af festen.

Icekiid og de andre
I salen byder borgmester Marco Damgaard velkommen.

”Velkommen alle sammen. Det her er en ganske særlig dag, som I har set frem til. Det er første gang, vi laver en fed fest, som alle kan være med til. Hvor I kan møde hinanden på kryds og tværs af Herlev. I er de første! Jeg håber I får en rigtig god dag. Er I med på, vi tager et billede,” siger Marco Damgaard og tager et billede fra scenen ud over salen.

Der er hele tre kunstnere på programmet. Første navn er Zuloo, derefter Ude af Kontrol, og kl. 21 spiller Icekiid.

Hvad kommer du til at savne?
Udenfor kan eleverne skrive på nogle containere, der er dekoreret i streetart-stil. Her er nogle talebobler, hvor man kan skrive kommentarer.

Sidste skoledag er festdag, men også en vemodig dag. I taleboblen under overskriften ”Hvad kommer du til at savne?” skriver Kirstine fra 9.Y på Lindehøjskolen: ”Tysk med Alexander”.

”Alexander Busk er bare en rigtig god lærer. Det samme med Patrick Pedersen. De er bare megagode,” siger Kirstine.

Hun synes også godt om Outro-konceptet.

”Men det kunne være godt, hvis der var flere. Mange fra min klasse er her ikke,” siger Kirstine.

Som at vende en supertanker
Den traditionelle sidste skoledag, som ofte inkluderer alkohol og måske en tur til Fælledparken, er sejlivet.

Det til trods for, at en undersøgelse fra Alkohol og Samfund fra 2019 viste, at 8 ud af 10 unge er meget enige eller enige i, at vi skal have en alkoholkultur, hvor ”nej tak” accepteres af alle.

Og undersøgelsen Unges Alkoholvaner 2023 konkluderede, at 75 % af de 15-25-årige synes, at det er relevant, at der arbejdes for at udskyde alkoholdebuten og nedsætte alkoholforbruget blandt unge i Danmark.

Borgmester Marco Damgaard mener, at det er lidt som at vende en supertanker.

”Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det er en kulturændring, der skal til hos både eleverne og forældrene,” siger Marco Damgaard.