Massiv interesse for udvikling af nyt grønt boligområde

Publiceret 07-02-2025

Knap 100 engagerede herlevborgere var mødt op til borgermøde om det nye boligområde, som skal bygges ved Gammel Klausdalsbrovej.

Mens mørket lagde sig som en tung dyne over himmelen, myldrede det torsdag aften frem med herlevitter ved stien mellem Gammel Klausdalsbrovej 416 og 424. 

Knap 100 var mødt op, da Herlev Kommune torsdag aften afholdt borgermøde om lokalplan 140, der sætter rammerne for, hvordan området skal anvendes. 

Herlev Kommune har indgået en aftale med kai dige bach a-s, som samarbejder med arkitektfirmaet BRIQ og Huscompagniet om at udvikle ca. 29 nye boliger omkring et grønt parkområde.

Borgermødet startede med en gåtur i den kolde luft, hvor Kroppedal Museum fortalte om de fortidsminder, som de har fundet i området, som bliver bevaret og tænkt ind i det nye område. 

Fx skal der en glasplade over det fund af pigstensgulv fra Hjortespring Hovedgård, som er kommet frem i Kroppedals Museums udgravning. Og hypocausten – middelalderens avancerede varmesystem – der også er kommet frem, skal også bevares.  

Efter at have spadseret rundt i mørket med lommelygter, gik de mange engagerede borgere indenfor på Gammelgaard. Rundt om Bjørn Poulsens massive skulpturer, der lige nu er udstillet derude, var der linet op med stole og lidt at drikke og spise.

Til at starte med fik borgmester Marco Damgaard ordet:

”Den her lokalplan giver tilbage til byen på flere niveauer. Vi får mulighed for at kende og opleve vores historie. Vi skaber et grønt, rekreativt område, som vi kan bruge til at opbygge nogle fællesskaber, som vi ikke har mulighed for i dag. Og så giver den nogle helt unikke boligmuligheder på et så højt og visionært et plan, hvor Co2-aftrykket og den måde man bygger på, vil være noget vi ikke kun i Herlev kan lære af, men også noget som hele verden kan lære af i forhold til hvordan vi bygger i fremtiden,” sagde Marco Damgaard.

Ambitiøse klimamålsætninger
I Danmark er der blevet lavet et såkaldt ”Reduction Roadmap”, som skal oversætte Paris-aftalens ambitioner om at mindske byggeriets CO2-udledning. Det er et forskningsbaseret værktøj, der med baggrund i klimavidenskaben opstiller konkrete, årlige CO2-mål for nybyggeri i Danmark. Her er målet, at nybyggeri skal under 5,8 kg CO2-ækv/m2/år 

Her går projektet ved Gammel Klausdalsbrovej videre end det med en ambition om at lande på maksimalt 3,2 kg/CO2-ækv/m2/år.

Det var også noget, som bl.a. formanden for Klimahandleplansudvalget Arly Eskildsen fokuserede på, da han fik ordet. Han kredsede om det ekstraordinære fokus på bæredygtighed og bevarelse af det eksisterende. 

Her kan bl.a. nævnes, at den sø, der er i området i dag, bliver oprenset og bliver en aktiv del af et rekreativt område til gavn for alle, der færdes i området.

Træerne på grundene bliver så vidt muligt bevaret, og hvis der bliver fældet et træ, bliver der plantet to nye. 

Fundamentet bliver lavet med avanceret skrue-teknologi, så man undgår at bruge beton. Der bliver brugt naturmaterialer alle de steder, det kan lade sig gøre. Bl.a. bliver isoleringen med hamp og støjværnet bliver lavet med piletræ.

Samarbejde med Naturfredningsforeningen og Historisk forening
På scenen fortalte direktør i kai dige bach a-s, Jack Dige Streit, at de har lagt utrolig mange kræfter i at skabe et projekt, som også giver tilbage til Herlev. 

Han italesatte den underskriftsindsamling, der har været imod projektet og fortalte, at han er glad for alle de indvendinger, der er kommet, fordi de har hjulpet til at udvikle projektet. 

”Vi har taget alle de her punkter med ind i projektet, men vi stoppede ikke der. Vi rakte også ud til Danmarks Naturfredningsforening i Herlev og Historisk Forening og spurgte, om der er mere, vi kan gøre. Det kunne vi heldigvis. I en sådan grad, at vi nu har et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Herlev og Historisk Forening," lød det fra Jack Dige Streit. 

Modstandere af projektet kom til orde
Efter at arkitekterne fra BRIQ havde tegnet og fortalt om visionerne og tankerne bag udformningen af området, var der også tid til spørgsmål fra salen. 

Her kom en række af dem, som har været modstandere af projektet, også på banen. Bl.a. Mads Torkenholdt Hansen, som har stået for underskriftsindsamlingen imod projektet, og som indledte med at sige, at han var i tvivl om, hvorvidt han skulle komme i dag, men endte med at gøre det for at stå ved modstanden mod projektet. 

”Når folk spørger mig, hvorfor jeg er imod, så er jeg det af følelsesmæssige årsager. Jeg synes, at det er super ærgerligt, at kommunen har ejet det område i så mange år og ikke gjort noget ved det. Jeg kan ikke forstå, at det ikke er blevet til en del af Gammelgårdsparken. Jeg synes, det er super ærgerligt, at vi bliver nødt til at sælge til private for, at der bliver gjort noget ved området,” lød det bl.a. fra Mads Torkenholdt Hansen, der modtog klapsalver fra salen.

Herefter tog Jack Dige Streit ordet. 

”Først og fremmest vil jeg sige tusind tak fordi, du kommer. Derudover vil jeg også udtrykke, at jeg er rigtig glad for den måde, du har lavet underskriftsindsamlingen, og det stykke arbejde du har lavet. Det har været med til at ændre måden, vi bygger på, så du skal vide, at det betyder noget, og at vi har taget det seriøst,” lød det fra Jack Dige Streit.

Afslutningsvis takkede borgmester Marco Damgaard for engagementet i løbet af aftenen:

”Jeg vil gerne takke alle, der er mødt op i dag. Tak for en god og ordentlig dialog. Vi er ikke enige om det hele, men det er også fint og okay, at vi kan have forskellige holdninger. Der er flere kommunalbestyrelsesmedlemmer til stede i dag, og de har lyttet. Vi tager jeres input med sammen med de høringssvar, der kommer, når kommunalbestyrelsen skal træffe en endelig afgørelse. Det er lige sådan, det skal være. Så tak for jeres tid. Tak for jeres engagement. Tak for at tænke på Herlev. God aften.”

Du kan læse mere om Lokalplan 140 og komme med høringssvar her: