På kommunalbestyrelsesmødet i september fik Ældrerådet i Herlev opfyldt et længe næret ønske. De fik lov til at afholde fremmødevalg, hvilket betyder en egentlig valghandling med stemmeseddel og blyant – som man kender det fra andre valg.
Det glæder formanden for Ældrerådet, Grethe Klarskov Simonsen.
"Hvis du vil høres og have indflydelse på ældrepolitikken i din kommune, så er Ældrerådet dit talerør. Vi har ønsket os fremmødevalg, da det er godt for engagementet. I de kommuner, hvor man har fremmødevalg, er der en højere stemmeprocent. Det er godt for demokratiet," siger Grethe Klarskov Simonsen.
Indtil nu har de stemmeberettigede – det vil sige borgere over 60 år – kun kunnet brevstemme til Ældrerådsvalg i Herlev, hvis der var kampvalg.
I 2025 vil man kunne holde fremmødevalg til Ældrerådet samtidig med Kommunal- og Regionsvalget i november. Kommunalbestyrelsens beslutning kommer dog med det forbehold, at der skal være et tilstrækkeligt valggrundlag for at afholde fremmødevalg til Ældrerådet.
Det betyder, at der skal være tilstrækkeligt mange kandidater, for at det giver mening at afholde en valghandling. Det nuværende Ældreråd skal derfor mobilisere kandidater. På papiret er der potentiale – der er omkring 7.400 borgere over 60 år i Herlev.
Vigtig rådgivning
Borgmester Thomas Gyldal Petersen bakker på kommunalbestyrelsens vegne op om Ældrerådets ønske.
"Vi vil som politikere gerne opfylde Ældrerådets ønske og ambitioner om at introducere et nyt valgsystem. Vi er som politikere utrolig glade for Ældrerådet. De har en meget vigtig rådgivende rolle i vores forvaltning og for os i kommunalbestyrelsen. Ældrerådet understøtter og styrker forvaltningens arbejde og de beslutninger, vi tager som politikere. Jeg ser frem til at følge Ældrerådets arbejde med at stimulere interessen for at deltage i rådet," siger Thomas Gyldal Petersen.
Talerøret til politikerne
Alle sager, der vedrører ældre, skal til høring i Ældrerådet, før sagerne behandles politisk. Rådet kan også tage sager op af egen drift. Det giver ifølge Grethe Klarskov Simonsen en enestående mulighed for at påvirke beslutningerne.
"Ældrerådet arbejder for, at kommunen laver de bedst mulige forhold. Vi har en god dialog med forvaltningen og kommunalbestyrelsen. Vi føler, at de lytter, og vi har været med til at forme beslutningerne. Vi har for eksempel kommenteret på prioriteringerne i budgettet, der er lige ved at blive vedtaget. Vi er med i både de store og de små ting. Lige fra de store trafikplaner til at påpege, at der manglede et gelænder på en trappe ved Hjortespringcentret. Gelænderet kom op en uges tid senere. Det er meget konkret," siger Grethe Klarskov Simonsen.
Det er hendes anden periode i Ældrerådet. Hun har selv arbejdet på ældreområdet i Gladsaxe Kommune i 30 år. Hun har arbejdet i hjemmesygeplejen, været plejehjemsleder og arbejdet med visitation, inden hun gik på pension.
"Der var nogen, der skubbede til mig, og så gik jeg ind i Ældrerådet. Det er godt at have forskellige mennesker med forskellig baggrund og erfaring i rådet. Det kræver ingen særlige kvalifikationer at være med," siger Grethe Klarskov Simonsen.
Nu skal hun selv forsøge at skubbe nogle ind i arbejdet.
"Vi skal prøve at mobilisere folk til at stille op. Vi kommer til at lave et par temadage med introduktion til Ældrerådets arbejde. De bliver i Hjulmandens Hus i løbet af foråret. Vi kommer også til at lave oplysningskampagner på anden vis," siger Grethe Klarskov Simonsen.
Hvis man allerede nu ved, at man er interesseret i at stille op som kandidat, kan man kontakte Ældrerådets medlemmer.
Her er ældrerådet