Herlev Kommune går forrest med bæredygtig indkøbsstrategi

Publiceret 04-03-2024

Når kommunens daginstitutioner, skoler, køkkener mv. fremover køber varer ind, bliver bæredygtighed et afgørende parameter. Som den første af landets kommuner har Herlev Kommune vedtaget et mål om at halvere klimaaftrykket i forbindelse med indkøb frem mod 2030.

Herlev Kommune køber årligt ind for omkring 850 mio. kroner fra private leverandører.

Det er nødvendigt for at kunne servicere byens borgere, men dermed har kommunen også et ansvar for at begrænse det klimaaftryk som medfølger.

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har estimeret, at Herlev Kommunes drift havde et samlet klimaaftryk på ca. 30.500 ton CO2e i 2020.

Med en ny bæredygtig indkøbsstrategi, som netop er trådt i kraft, har Herlev Kommune som den første kommune vedtaget et kvantitativt mål om at halvere klimaaftryk fra indkøb frem mod 2030.

Indkøb skal selvfølgelig først og fremmest ske inden for den økonomiske ramme, som er fastlagt ift. budgetterne.

Men derudover bliver de vurderet ud fra tre aspekter af bæredygtighed:

·         Bæredygtig kvalitet - hvor godt varen eller tjenesteydelsen understøtter de faglige mål, der grundlæggende ligger bag indkøbet.

·         Grønne bæredygtig indkøb - forstået som bæredygtighed ift. Miljø og Klima, hvor kommunen ved hvert indkøb og udbud skal udfordre sig selv og udfordre markederne til at skabe vej til et grønnere samfund og det mindst mulige miljø- og klimamæssige aftryk.

·         Socialt bæredygtige indkøb, der sikrer, at leverandører til Herlev Kommune tager et samfundsansvar og har ordentlige arbejdsforhold for deres ansatte

Indkøbschef i Herlev Kommune Flemming Hansen fortæller:

” Vi er den første kommune, der stiller os ud på planken med en kvantitativ målsætning, og jeg håber, at flere kommuner vil følge vores eksempel. Det er en stor og spændende opgave, hvor vi har fokus på aktivt at bruge og presse markederne,” siger Flemming Hansen og tilføjer:

”Som en kommune, der aktivt bruger SKI, er den nye indkøbsstrategi også en presbold på den landspolitiske scene. Skal vi kommuner kunne flytte os, kræver det et SKI med stort fokus og kompetence indenfor grønne indkøb,” siger Flemming Hansen.

Fakta:

Bæredygtigheden i indkøb sikres i et indkøbets tre faser – før, under og efter:

·         Forud for indkøbs- og udbudsprocessen analyseres og tilrettelægges kommunens forbrug, så bæredygtighed opnås ved at minimere, ændre eller måske helt undgå indkøbet.

·         Under indkøbs- og udbudsprocessen stilles der krav til tilbudsgivernes opgaveløsning. Udover pris og kvalitet skal tilbudsgivere konkurrerer på bæredygtighed. Kommunen tilrettelægger processen, så der bliver købt ind hos virksomheder, der systematisk arbejder bæredygtigt.

·         Efter indkøbs- og udbudsprocessen skal det være let for Herlev Kommunes indkøbere i daginstitutioner, skoler, plejecentre, bibliotek, idrætshaller mv., at foretage det faktiske indkøb i vores e-handelssystem.