Der var godt fyldt op i Herlev Medborgerhus tirsdag eftermiddag den 17. december, hvor Herlevs borgmester gennem 13 år, holdt afskedsreception.
Køen til krammere og håndtryk var lang. Thomas Gyldal Petersens virke som borgmester og politiker har sat sine spor både i og udenfor Herlev.
Talerækken var også lang og 1. viceborgmester Lars Mann Pedersen styrede slagets gang.
Ven og statsminister
Statsminister Mette Frederiksen var en af de første til at sætte ord på Thomas Gyldals politiske og personlige betydning.
”Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg blev rigtig ked af det, da du ringede til mig for noget tid siden. Ikke kun på grund af vores venskab – den meget tætte relation du og jeg har. Du er en af dem, jeg har arbejdet længst sammen med i politik. Vi har delt mange op- og nedture. Vi er hinandens absolutte fortrolige. Jeg er også ked af det på Herlevs vegne. Fordi du er en af vores generations absolut dygtigste politikere, og du er en af Danmarks absolut stærkeste borgmestre," sagde Mette Frederiksen og kaldte Gyldal "en sand velfærdskriger”.
KL-kammeraten
Formand for KL og borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) takkede for samarbejdet i KL, hvor Thomas Gyldal især har spillet en stor rolle som formand for Børn- og Undervisningsudvalget.
”Det er en markant skikkelse, som vi her skal sige farvel til. Ikke bare for Herlev, men alle landets kommuner.
Du er et af de mest engagerede mennesker, jeg har mødt. Du er altid klar til en debat. Du er rigtig god til at se enkeltsager i et stort samfundsperspektiv. Tak til Herlev, fordi har fået lov at låne Thomas så mange timer i KL. Og tak til dig Thomas”, sagde Martin Damm.
Borgmesterkollegaen
Han blev efterfulgt af endnu en KL-kammerat, partifællen, formand for KKR- Hovedstaden (Kommunesamarbejdet i Region Hovedstaden) og Albertslunds borgmester Steen Christiansen. Han begyndte med at stille spørgsmålet: ”Hvad pokker har du gang i?”
”Du er en usvigelig stærk politisk kapacitet, Thomas. Dybt rodfæstet i socialdemokratiske værdier. Og alligevel og måske netop derfor dybt respekteret af politiske kollegaer fra alle partier”, sagde Steen Christiansen blandt andet og påpegede, at han som mange andre glæder sig til at finde ud af, ”hvad pokker du har gang i, Thomas”.
Lokalformanden
Anita Ernst, formand for Socialdemokratiet i Herlev, takkede for det store udviklingsarbejde, borgmesteren har stået i spidsen for.
”Du plejer gerne at sige, alle vil forbedring, men ingen vil forandring. Det kan der være noget om. Du har været meget klar i din strategi om at udvikle vores by. For en by der ikke er i udvikling, den er i afvikling. Du har sørget for, at Herlev er blevet ved med at være i udvikling. Du efterlader en kommune med en sund økonomi, højt serviceniveau og et rigt udbud af foreningsliv og fællesskaber for alle byens borgere”, sagde Anita Ernst.
Arvtageren
Marco Damgaard, som konstitueringsgruppen i kommunalbestyrelsen har udpeget som Thomas Gyldals efterfølger på borgmesterposten, takkede for de inspirerende syv år, han har været en del af holdet i kommunalbestyrelsen i Herlev.
”Jeg har lært en politiker og en person at kende, der har to ting helt tæt på sit hjerte. Et fuldstændig fantastisk politisk kompas og Herlev som by og fællesskab. Det har været imponerende, det har været en ære, og det har været spændende. Det har været lærerigt at arbejde sammen med dig. Nu siger du farvel, nu giver du slip. Nu skal vi andre tage over. Vi glæder os. Vi vil tænke på og huske på, at denne by er så stærk, som den er, måske især på grund af dig og dit store arbejde”, sagde Marco Damgaard blandt andet.
De unge
DSU Herlev/Rødovre stillede op med en taler, med en særlig personlig relation til den afgående borgmester. Johannes Gyldal Sandall talte til sin far.
”Kære Thomas og ikke mindst far. Selvom du er en utrolig dygtig mand, så vil jeg alligevel prøve at gøre noget, du aldrig har formået. Nemlig at gøre det kort. Siden 1997 gav herlevborgerne dig den ultimative tillidserklæring, da du som 22-årig blev valgt til kommunalbestyrelsen første gang. En tillid, du altid har taget dybt alvorligt. For os unge har du været en inspiration og et fast holdepunkt. For os unge har du altid været Herlevs borgmester, men du er mere end borgmester, du er et forbillede”, sagde Johannes Gyldal Sandall til den tydeligt berørte og stolte far.
Kommunaldirektøren
Kommunaldirektør Jesper Zwisler har været en tæt samarbejdspartner, og har gennem årene opbygget en tæt personlig relation til borgmesteren. Han tog udgangspunkt i Thomas Gyldals passion for Italien og citerede den sicilianske forfatter Giuseppe Tomasi di Lampedusa.
”Lampedusa har i bogen Leoparden et vigtigt citat: ’For at kunne bevare, må man forandre’. Forandringer kommer hele tiden. Budskabet er, at det ikke handler om at undgå forandringer. Det handler om at finde ud, hvordan man styrer forandringer - prioriterer og giver dem retning -så de er baseret på de værdier og fællesskaber, vi sætter højest. Lige så bevidst du er om at bevare Herlev som det er, lige så bevidst er du om, at det forudsætter forandringer. Med det politiske lederskab, du har udvist og stået fast på, har vi fået skabt en stærk kommune, der står på et stærkt fællesskab”, sagde Jesper Zwisler blandt andet.
Erhvervsmanden
Direktør i Kai Dige Bach Jack Thorsen Streit holdt tale på vegne af Herlevs erhvervsliv.
”Jeg ved godt, at det er umådelig store ord. Men jeg vil sige, at dine visioner har reddet vores by. For tretten år siden, var Herlev et andet sted. Vi havde en negativ befolkningsudvikling. Vi havde en bymidte, der var ved at blive offer for internettet, og et Hjortespringcenter med et gammelt pizzaria og et forladt bibliotek. Vi havde et erhvervskvarter, hvor fabrikkerne lukkede, og der kom ikke nye. Men du og kommunaldirektøren gik i kamp. I havde en plan for vores by”, sagde Jack Thorsen Streit blandt andet.
Elevrådet
”Ingen kan være i tvivl om, at børnene og folkeskolen betyder meget for Thomas”, sagde 1. viceborgmester Lars Mann, da han introducerede de næste talere – to elever fra Herlev Fælleselevråd, Naja og Oliver.
”Kære Thomas! Vi står her for at sige tak! Tak for din tid og din indsats for os elever i Herlev. Når du besøgte skolerne, var det ikke bare for at vise dit ansigt. Det var for at lære os at kende, du genkendte børnene, sagde Naja.
I 2022 startede du Herlevs Fælleselevråd. Det var noget særligt. Du har givet os en stemme, og du har lyttet. Det betyder meget at blive taget alvorligt. Vi har følt os hørt”, sagde Oliver.
Hovedpersonen
Borgmester Thomas Gyldal Petersen var tydeligt berørt over de mange flotte ord. I sin afsluttende tale tog han endnu engang en tur ned ad ”memory lane” og forklarede, hvorfor Herlev er det bedste sted i verden.
Men ellers var manden af de mange ord denne dag primært henvist til lytteren og modtagerens rolle.
”Tak til engagerede borgere for medspil og modspil. Til de frivillige foreninger og byens levende erhvervsliv. Til kommunens dygtige medarbejdere og kommunalbestyrelsen. Til gode kolleger i landets kommuner, til KL’s bestyrelse, direktion og medarbejdere og til kolleger i de bestyrelser, jeg har siddet i undervejs”, sagde den afgående borgmester.