Stort anlægsarbejde skal skabe plads til mere regnvand i Kagsåparken

Publiceret 07-08-2024

Kagsåparken skal ombygges for at beskytte villaejere og virksomheder mod fremtidens vildere vejr. I midten af august begynder det omfattende anlægsarbejde med at omdanne Kagsåparken til en regnvandspark. Det betyder, at parken vil være lukket for brug frem til midten af 2028.

Når anlægsarbejdet er færdigt i 2028, vil Kagsåparken være omdannet til en regnvandspark med plads til op til 100.000 kubikmeter regnvand i lavninger og regnvandsbassiner. Samtidig genskabes parken med plads til natur, biodiversitet og flere rekreative aktiviteter. Projektet vil også være med til at forbedre vandkvaliteten i et større system af vandløb, moser og søer i hele Storkøbenhavn.

Samarbejde på tværs af kommunegrænser

Kagsåparkens Regnvandsprojekt er et vigtigt skridt i at forberede hovedstadsområdet, især Herlev og Gladsaxe kommuner, på fremtidens vildere vejr. Der kommer mere massiv regn og flere skybrud i fremtiden, og så gælder det om at kunne lede vandet hen, hvor det ikke gør skade på bygninger, veje og øvrig infrastruktur. Det bliver Kagsåparkens Regnvandsprojekt et godt svar på, foruden at det vil skabe bedre vandkvalitet i Kagsåen og Harrestrup Å samt moser og søer på grund af færre kloakoverløb til vandmiljøet.

Kagsåparkens Regnvandsprojekt er et samarbejde mellem Herlev Kommune, Gladsaxe Kommune og de to kommuners forsyningsselskaber HOFOR og Novafos. Det er entreprenørfirmaet Aarsleff, som skal stå for selve anlægsarbejdet. Med Kagsåparkens Regnvandsprojekt tager Herlev, Gladsaxe og HOFOR og Novafos dermed et fælles ansvar for at finde tværgående og holdbare løsninger på fremtidens udfordringer.

Parken lukkes fra august 2024

Før den nye regnvandspark kan indvies, kommer en længere anlægsperiode, som vil påvirke både naboer, trafikanter og brugere af parken, fordi parken må lukkes af så længe.

”Når lastbilerne og gravemaskinerne ruller ind i Kagsåparken, bliver parken lukket helt af for gående og cyklister. Det sker af sikkerhedshensyn, da det er for farligt at have cyklister og gående sammen med de store arbejdsmaskiner i parken”, oplyser Lars Skårup, forretningsdirektør hos Aarsleff.   

Det betyder også, at de cyklister, der normalt bruger parken som gennemkørselsrute, skal finde andre ruter, mens anlægsarbejdet står på. Man kan se forslag til alternative ruter på skilte ved parken og på projektets hjemmeside: novafos.dk/kagsaa

 Projektleder fra Novafos Werner de Jong erkender, at anlægsarbejdet kommer til at påvirke borgerne i både Herlev og Gladsaxe Kommune samt de mange cyklister, som pendler gennem parken:

”Vi er klar over, at vi går ind i en lidt bøvlet periode for ikke mindst naboerne til parken. Som med alle store anlægsarbejder kan vi ikke undgå at være i vejen og genere omgivelserne med blandt andet støj og trafikale ændringer. Men vi vil gøre os umage med at mindske generne og informere i så god tid som muligt.”  

Åben byggeplads i efteråret

I løbet af efteråret 2024 inviterer projektholdet naboer og andre interesserede borgere indenfor på byggepladsen. Her kan man komme forbi til en god kop kaffe, hvis man har spørgsmål til anlægsarbejdet eller bare er nysgerrig på, hvad der sker bag byggepladshegnet. Arrangementet vil blive annonceret på kommunernes Facebook-sider og på projektets hjemmeside: novafos.dk/kagsaa

Mere information

Projektleder i Novafos, Werner de Jong på telefon 44 20 83 54 eller på mail wjo@novafos.dk.

Fakta om projektet

Projektet skal omdanne Kagsåparken til en regnvandspark med plads til at opmagasinere ca. 100.000 kubikmeter regnvand i forbindelse med kraftige regnhændelser.

Den nye regnvandspark skal forbedre vandkvaliteten i Kagsåen og Harrestrup Å, sikre færre oversvømmelser i lokalområdet og vil samtidig give plads til flere rekreative aktiviteter. 

Projektet adskiller spildevand og regnvand i parken. Spildevandet skal transporteres i en stor bassinledning under jorden, mens regnvandet ledes i en strømrende og fordeles i en række regnvandsbassiner og lavninger flere steder i parken. Bassinledningen bliver ca. to kilometer lang og mellem 0,8 og 1,6 meter i diameter. Den kommer til at ligge mellem 1 og 6 meter under terræn.

Kagsåparkens Regnvandsprojekt er et samarbejdsprojekt mellem Herlev Kommune, Gladsaxe Kommune og de to kommuners forsyningsselskaber HOFOR.  

Projektet er udarbejdet og tegnet af Rambøll og Gottlieb Paludan Architects, mens entreprenørfirmaet Aarsleff står for anlægsarbejdet.

Anlægsarbejdet begynder i august 2024. Parterne forventer at indvie regnvandsparken i 2028.