Nye byggerier skal bygges med dine brugte mursten

Publiceret 28-02-2023

Herlev Kommune og Vestforbrænding kører i 2023 et forsøg med at indsamle brugte mursten til direkte genbrug.

Mursten kan genbruges og give sjæl til nye huse og ved renovering af gamle bygninger. 

I forsøget opdeles den nuværende container "Mursten og Tegl" i to selvstændige containere, der hedder "Mursten" og "Tegl". I forsøgscontaineren til Mursten skal man sortere hele og halve mursten. 

Når man producerer en ny mursten, udledes der 0,5 kg CO2. Så for hver 2.000 mursten, der genbruges i et byggeri, sparer vi miljøet for 1 tons CO2. Hvis der for eksempel bruges 35.000 mursten til at bygge et hus, sparer vi miljøet for 17,5 tons CO2
 

Tilbage til dét, der virker

Genbrug af mursten er ikke nogen ny idé. Et eksempel på dette er, at da Esrum Kloster blev revet ned efter reformationen i 1536, blev byggematerialerne blandt andet genbrugt på Kronborg Slot, der stadig efter næsten 450 år står som et af de smukkeste renæssanceslotte i Nordeuropa. 

Mursten, der har været brugt før og har patina, skaber rå, rustikke vægge til facader, gulve og vægge. Historien og sjælen bevares, og miljøgevinsten i forhold til at anvende almindelige, nybrændte mursten er markant. 
 

Genbrug af mursten giver gode miljøgevinster 

I forsøgsperioden går de indsamlede mursten til virksomheden "Gamle Mursten", som også samarbejder med flere kommuner rundt i landet. 

Gamle Mursten behandler murstene med en særlig teknologi, hvor murstenene renses med vibrationer og uden brug af kemikaler eller vand. Dermed sker der ingen udledning af farlige stoffer. 

De brugte mursten genbruges derefter i nye byggerier og renoveringer. 

Du kan aflevere dine brugte mursten på Herlev Genbrugsstation